Pomůcka pro monitorování mikroklimatu

Kolonky pro zápis teploty a vlhkosti jsou obvyklou součástí depozitárních deníků, leckdy je potřeba tyto parametry sledovat opravdu důsledně a často – např. ve výstavních prostorách. Živého zaměstnance nebo archaický termohygrograf dnes snadno nahradí malé elektronické zařízení, které jsme měli příležitost vyzkoušet.

Nenápadná krabička zhruba velikosti silného popisovače je vybavena USB konektorem, tlačítkem pro start záznamu a uvnitř se skrývající lithiovou baterií, která by podle údajů výrobce měla vydržet cca rok. Po instalaci příslušného ovladače a obslužného programu je možné dataloger připojit k PC a provést nastavení snímacích parametrů. Kromě intervalu snímání (v řádu sekund až hodin) a počtu hodnot po jejichž zaznamenání se přístroj sám zastaví (až 32 000) lze změnit periodu blikání oznamující aktivitu přístroje (pro delší výdrž baterie doporučujeme nastavit maximálních 30 s) a způsob aktivace záznamu (okamžitý nebo po stisknutí tlačítka). Zařízení je poměrně odolné a pro umístění např. na stěnu se dodává s příslušným držákem.

Datalogger DL-100T

Po skončení měření se data během krátké chvilky stáhnou do PC a je možné je zobrazit v jednoduchém prohlížeči nebo uložit v podobě CSV souboru zpracovatelného obvyklým softwarem (včetně MS Excel a OO Calc).
logerscreen

+ automatický záznam až 32 000 měření,
+ nízká cena (cca 1200-1600,- Kč),
+ odolnost vůči vlivům prostředí, praktický nástěnný držák,
+ jednoduché připojení k PC, obslužný software v ceně,
– nemožnost interní kalibrace (naměřené hodnoty je třeba dodatečně korigovat zkusmo zjištěným koeficientem),
– relativně drahá baterie (cca 150,- Kč)