GIS seminář

GIS – NPÚ má náskok

Památkáři v nedávné době uvedli do provozu nový Integrovaný informační systém památkové péče (IISPP). Tento projekt vznikl z potřeby systémového řešení ukládání a vyhledávání informací o památkách, objektech památkového zájmu a chráněných a zájmových územích v České republice. Celý IISPP je budován jako webová aplikace, přístupná z jakéhokoliv počítače připojeného k internetu. Podle přístupových práv je možno rozdílně vyhledávat informace, zobrazovat dokumenty a jejich metadata ve veřejné části a ve vyhrazené části.

Součástí tohoto systému je Geografický informační systém (GIS) NPÚ. Dovede jednoduše a přehledně zaznamenávat a prezentovat objekty zájmu památkové péče v digitální mapě, identifikovat jejich polohu, hranice zájmových území a zkoumat vzájemné prostorové vazby mezi jednotlivými prvky. Koncepce GIS NPÚ je založena na konsolidaci a centralizaci všech dat v centrální databázi prostřednictvím ArcSDE a zajištění přístupu k těmto datům on-line pomocí technologií ArcGIS a T-MapServer. Více na www.npu.cz; https://iispp.npu.cz/homepage.htm.

Muzea stojí před podobnými problémy a mohla by jít podobnou cestou jako v NPÚ. Proto CITeM plánuje uspořádat na podzim roku 2012 ve spolupráci s paní Ing.arch. Zuzanou Syrovou z NPÚ seminář, jehož hlavním obsahem budou informace o systému IISPP a GIS NPÚ, o možnostech spolupráce a využití těchto systémů, o možnostech aktivně se podílet na tvorbě definičních bodů v systému GIS NPÚ. Dalším tématem semináře budou souhrnné informace o dostupných mapových službách a možnostech jejich využití. Více k programu semináře v GIS seminář.

Uvítáme, když se zájemci o seminář ozvou, případně pošlou návrhy k jeho programu.