Školení CES online na platformě ZOOM

Vzhledem k přetrvávajícím zdravotním rizikům a z nich vyplývajícím restrikcím budou až do odvolání školení a semináře CITeM pokračovat distanční formou na internetu. Po vyhodnocení různých technických možností byla pro tyto účely zvolena platforma ZOOM. Jednou z jejích příjemných výhod je její volná dostupnost (klientská část) a školení tak zůstávají pro účastníky bezplatné.

Po odmlce tedy v prvé řadě navazujeme na praktické kurzy používání systému CES online. Zájemci se jako v minulosti mohou hlásit prostřednictvím elektronického formuláře:

http://www.citem.cz/citem/wpress/cesonline/prihlaseni2021.php

Přihlášeným frekventantům budou založeny účty do testovací verze a následně budou emailem vyzváni k nastavení hesla a vyzkoušení přístupu.

Pro vlastní školení je potřeba mít k dispozici počítač se zvukovou kartou, mikrofonem, reproduktory a s připojením k internetu. Použít mobilní telefon či tablet nelze kvůli malé velikosti displeje doporučit. Obrazovku je naopak výhodné mít co největší. Pokud je to možné, doporučujeme používat raději dva počítače vedle sebe, nebo počítač se dvěma monitory (v režimu rozšířené plochy). V jednom okně prohlížeče lze sledovat zoomovou prezentaci a ve druhém pak provádět praktické pokusy v testovací verzi CES online.

Před školením je potřeba:

1) Nastavit si heslo do testovací verze CESu (pokud se to již v minulosti nestalo) a vyzkoušet si připojení.

2) Přezkoušet funkčnost hardware počítače – zvukové karty, mikrofonu a reproduktorů (může byt nahrazeno náhlavní soupravou). Kamera není nutná, ale je vhodná.
Pokud vám nebude fungovat mikrofon, je možné se školení zúčastnit pouze pasivně. Sice lektor ani ostatní váš hlas nebudou moci slyšet, ale uvidíte a uslyšíte prezentaci a můžete psát dotazy co chatu. Pokud by vám ovšem nefungoval reproduktor (zvuk), pozbývalo by školení smysl úplně.

3) Nainstalovat si na počítač aplikaci ZOOM (volitelné, ale velmi doporučeno). Školení je možné absolvovat i přes webové rozhraní některého z prohlížečů, ale doporučujeme mít klientský program ZOOM na počítači nainstalován. Pro případnou práci s pouhým webovým rozhraním velmi doporučujeme mít otevřenou testovací verzi CES online v jiném prohlížeči (např. Firefox), než ZOOM (např. Chrome).

Cca 15 minut před začátkem školení:

A. Po přihlášení na školení vám do emailu, se kterým jste se registrovali, přijde pozvánka na meeting, kde bude přístupové údaje (číslo meetingu, čas začátku a heslo).

B. Podle vaší volby si podle zaslaného odkazu spustíte meeting v prohlížeči nebo ve staženém klientovi, vyplníte heslo a vaše jméno.

C. Znovu ověříte, že vám funguje mikrofon i reproduktory (uslyšíte vlastní hlas).

D. Počkáte na to, až vás pracovník CITeM autorizuje a přenese z čekárny (waiting room) do přednáškové místnosti.

E. Jste připraveni a školení může začít.

F. Pro jistotu máte někde po ruce email s odkazem na školení a přístupovým heslem – pro případ, že by došlo k technickým problémům a museli jste se připojit znovu.

Několik užitečných návodů k platformě ZOOM:

1) Jednoduchý a přehledný webový návod:

https://jedutun.net/zoom/

Video návody na You Tube:

2) Jak se přihlásit na ZOOM ve 30 sekundách

https://www.youtube.com/watch?v=DjeQ4M4HsCg

3) Jak se přihlásit bez nutnosti instalace ZOOM (jen z webového prohlížeče – Firefox, Explorer, Chrome…)

https://www.youtube.com/watch?v=LGv1xh8eD2Y

4) Jak zoom používat (základní varianta)

https://www.youtube.com/watch?v=2Orr9eyawJ4