CITeM

Doplňky k Demusu

27. 1 2010
Koncem ledna 2008 jsme dokončili akci „čistý stůl“, v níž jsme známé chyby odstranili a nabížíme uživatelům opravené a doplněné soubory ke stažení, takže pokud čtete tento příspěvek, doporučujeme raději přejít na aktuálnější informace. Odkazy v následujícím textu nemusí být funkční a soubory, které stáhnete, neřeší problém komplexně.

Jako každý lidský výtvor obsahuje i Demus chyby, které nás mrzí, a naopak v něm schází mnohé užitečné funkce, které jsme chtěli, ale nestihli vytvořit, nebo jsme v době programování pro ně neměli dostatečné podklady (např. zákon 122/citem/wpress/2000), nebo nás to prostě ani nenapadlo. V další verzi to samozřejmě spravíme a doplníme. Ale čekání na novou verzi může trvat dost dlouho. Pro překlenutí této doby jsme vytvořili drobné doplňky k Demusu, zde je nabízíme ke stažení.

Pojmenování doplňků není moc jednotné, starší jména už nechceme měnit, odkazuje se na ně z nápověd… V závorce je vždy uvedena verze Demusu a zkratka modulu, pro který je doplněk určen, velikost souboru a datum vydání. Klepnutím na název doplňku si příslušný soubor zkopírujte na svůj počítač, rozbalte ho programem WinZip, EasyZip, WinCommander apod. a pak z něj potřebné prvky importujte do příslušného souboru Demuszzz.mdb. V některých případech zde nabízíme kompletní doubor Demuszzz.mdb, tím pak stačí dosavadní stejnojmenný soubor jen nahradit. Podrobnější návod pro konkrétní situaci a konkrétní doplněk hledejte vždy v aktuální verzi textu Problemy.rtf a Navod.rtf nebo v nápovědě.

Na instalační CD dáváme i po objevení chyb a vytvoření doplňků pořád stejné instalační soubory, takže i Demus zakoupený a instalovaný rok po odhalení a opravě chyby tuto chybu stále obsahuje. Nové vytvoření instalačních souborů je pro nás totiž pracné a hlavně riskantní, mnoho se při tom dá pokazit. Proto se omezujeme na to, že aktuální opravenou verzi celého programového souboru demuszzz.mdb (zzz = zkratka modulu) jednoduše na nová CD přidáváme do složky Aktualizace (dříve to bylo zzzDoplnky nebo zzzOpravy). Takže pokud jste si koupili Demus delší dobu po zveřejnění, nemusíte si doplňky a opravy stahovat odtud z Internetu, rozbalovat a pak ještě v některých případech do původního programového souboru importovat, ale stačí z CD prostým překopírováním nahradit stejnojmenný soubor demuszzz.mdb. Je samozřejmě vhodné předem porovnat jeho datum s daty doplňků zde.

NOVINKA! Ke všem modulům

  • HromDok.zip – Aplikace pro hromadné připojení dokumentace ke sbírkovým předmětům – návod k práci hledejte v prezentaci Hromadné připojení dokumentů přednesené na semináři ANALÝZA MOŽNOSTÍ ROZVOJE DIGITÁLNÍ EVIDENCE VÝTVARNÝCH SBÍREK II.

Katalog

  • TiskyKat.zip – Sestavy pro tisk přír.knihy v chronologickém řazení a pro tisk sbírkových karet – tiskne ZpAkv, i když nevedete přír.knihu (Demus99 KAT, 38 KB, 20.7.2000)
  • Dem01Kat.zip – Sestava pro tisk sbírkových karet – tiskne ZpAkv, i když nevedete přír.knihu (Demus01 KAT, 22 KB, 17.9.2002)
  • Demus01Kat.zip – Kompletní Katalog zahrnující i sestavy z TiskyKat.zip a Dem01Kat.zip a navíc konzervátorské tisky k tabulce Ošetření, a makro PravaFormulare pro nastavení přístupových práv pro hosty. (Demus01 KAT, 3,0 MB, 15.10.2004, neveřejné, požádejte o odemknutí)

Botanika

  • SbirkyPlus.zip – Doplňky pro export přidaných polí v tabulce SbírkyPlus (Demus99 FOT a BOT, 24 KB, 13.12.2001)
  • DemusBot.zip – Kompletní Botanika s opravenými právy pro Uživatele a Lepšího uživatele (Demus99 BOT, 2,9 MB, 18.9.2001, neveřejné, požádejte o odemknutí)
  • Demus01Bot.zip – Kompletní Botanika s potlačenými automatickými dopočty souřadnic z Katastr, Směr a Vzdál (Demus01 BOT, 3,1 MB, 5.1.2004, neveřejné, požádejte o odemknutí)

Fotoarchiv

  • SbirkyPlus.zip – Doplňky pro export přidaných polí v tabulce SbírkyPlus (Demus99 FOT a BOT, 24 KB, 13.12.2001)
  • DemFot.zip – Sestavy pro tisk karet – tiskne i pole DatObs (shodné pro Demus99 FOT a Demus01 FOT, 12 KB)
  • DemusFot.zip – Kompletní Fotoarchiv s opravenými právy pro Uživatele a Lepšího uživatele (Demus99 FOT, 2,5 MB, 20.9.2001, neveřejné, požádejte o odemknutí
  • Demus01Fot.zip

Geologie

  • Dem01Geo.zip – Sestavy inventář a inventární seznam s tiskem způsobu akvizice (Demus01 GEO, 12 KB, 26.11.2004)

Evidence

  • DemusCES.zip – Doplňky pro export dat z Demus99 Evidence do CESiku (Demus99 EVI, 47 KB, 14.5.2000). Po stáhnutí rozzipujte a čtěte Cti_mne.txt. Kdo dostal modul Evidence po 15.5.2001, tak by totéž už měl mít na instalačním CD Demus99 ve složce EviDemusCES. Podrobnější návod je v CESik.hlp.

Nerozumíte výrazům „stáhněte“ a „rozbalte“ či „rozzipujte“? Klepněte na zvýrazněné jméno doplňku, otevře se okno Stažení souboru, zaškrtněte Uložit na disk, OK. V dalším okně nalistujte vhodné místo na svém disku, např. složku Dokumenty, klepněte Uložit. Stahování chvíli trvá, v okně Stahování dokončeno klepněte na Otevřít. Nastartuje se WinZip, nebo EasyZip, nebo něco podobného, volte Extract..

Nemáte nic na rozbalení zazipovaných souborů? Stáhněte si EasyZip a spusťte, sám se nainstaluje.

Nabízíme zde i některé komponenty MS Windows a MS Office, které v některých instalacích schází:

  • VECSLR3.zip – soubory vecslr3.hlp a cnt (735 KB, 3.12.2001)
    patří do c:Program FilesCommon FilesMicrosoft SharedVBA
  • COMCTL32.zip – soubor comctl32.ocx (236 KB, 3.12.2001)
    patří do c:WindowsSystem
 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).