CITeM

Proč ignorujete pokrok a používáte Access97?

Název článku představuje jednu z nejčastějších výhrad k naší práci. Abyste se nemuseli znovu ptát, a abych nemusel znovu sepisovat odpověď, přináším zde pěkně formulované výhrady správce IT z jednoho muzea a potom i moje vysvětlení.

„… Dále by mě zajímalo, jaké předpokládáte do budoucna obecnější změny, týkající se hlavně podpory Access alespoň ve verzi 2000, neboť nepokládám za vhodné pouze kvůli Demusu do počítačů, kde již je licencován Office2000 pořizovat ještě ne zrovna levné licence Access97. Snažím se udržovat zde techniku na nejlepší možné úrovni, kterou finanční situace dovolí, tzn. do nových počítačů pouze Windows XP (o jejichž mnohem větší stabilitě oproti starším verzím jsem 100% přesvědčen, zvláště při používání moderních periférií – USB2.0 a počítačové sítě), proto mne překvapuje Váš poněkud zvláštní postoj k implementaci Demusu pod nové operační systémy („WindowsXP není podporován“). Z vlastní zkušenosti však musím potvrdit, že instalace Demusu možná i na tyto nové stroje je. Nemyslím si však, že by ignorování pokroku v IT bylo nejvhodnější, i když Váš postoj budete nejspíše ospravedlňovat ne zrovna kvalitním vybavením v menších muzeích. Naštěstí i v muzejnictví se již snad začíná uvažovat jako náklad též čas kvalifikované obsluhy a na nákup výpočetní techniky (se stále se snižujícími cenovými nároky), která tento čas stoprocentně šetří, jisté investice putují. Byla by škoda, aby kvůli technické nevyspělosti jedněch byl brzděn rozvoj ostatních.

Všiml jsme si, že i Vaše oddělení prochází v současné době jakýmsi přerodem, profesionalizací – vznik subjektu Citem. Už proto doufám, že i vývoj systému Demus, který, což je pravda, nemá v českých zemích jakoukoli konkurenci, se bude ubírat směrem k vytvoření dospělého profesionálního programového produktu, v ideálním případě samostatně fungujícího (nemyslím, že by aplikace, běžící pod Microsoft Access mohla být označena za plnohodnotný software). Je sice skvělé, že si uživatel díky jakési pootevřenosti projektu může dle libosti měnit výstupy i strukturu databáze, mám však obavy, že to není nejlepší cesta ke sjednocení (potažmo centralizaci) sbírkové evidence. Věřím, že v malém muzeu o několika málo samostně stojících počítačích tento způsob vyhovuje, ve větším muzeu, které má do počítačové sítě propojeno několik desítek stanic již nelze s fondy pracovat tak, jak by to současné technologie dovolovaly. Nemluvě o propojení a evidenci sbírek z více muzeí (vlastně nyní v praxi absolutně nefungující myšlenka ISO). Dovoluji si tvrdit, že dostatečně rychlé připojení má již nejedno muzeum a je škoda jej k smysluplné práci nevyužívat. Celý problém na mě v konečném výsledku působí tak, že vývoj software jaksi rapidně nestačí vývoji hardware, potažmo technologií. Důkazem toho je řešení CES, které považuji přinejmenším za ne příliš inteligentní.

A to ani nemluvím o problémech při práci s většími databázemi, plynoucí z těžkopádnost Accessového řešení, porblémech při propojování bází s většími obrázky, komplikacích při zálohování a/nebo přenosu částí fondů z jednoho počítače na druhý, praktická nemožnost slučování dat z různých „podsystémů“, znemožňující v konečném důsldku centrální správu dat atd., atd.

Vzhledem k obrovskému snížení cen jak technických prostředků (síťové prvky, open-source software vlastně zadarmo), tak i komunikačních technologií (pevné připojení k Internetu) si myslím, že již jen lidský faktor brání v mnoha institucích efektivnímu využívání výpočetní techniky. Více než kdy jindy dnes v oblasti IT platí, za málo peněz – hodně muziky. Je jen třeba, aby i lidský faktor, potažmo profesionalita lidí techniku spravujících stačila tempu technického pokroku. Pokud jsem si vybral tento obor a chci v něm dosáhnout jistého úspěchu, musím se neustále zdokonalovat a být schopen v kontextu nových technologických řešení přehodnocovat praktičnost a efektivitu řešení mnou doposud využívaných.

Výše uvedené řádky prosím neberte jako přehnanou kritiku systému Demus (potažmo CES), jen bych rád věděl, jestli jste se nad výše uvedenými skutečnostmi jako tvůrčí tým zamysleli a jaké jsou pro nás uživatele vyhlídky do budoucna. Myslím, že všichni máme společný cíl – aby muzejníkům výpočetní technika práci usnadnila, sloužila jim a aby systém muzejní evidence používali s chutí jako mocný nástroj – pomocníka a ne jako nepříjemnou nutnost !

Omlouvám se za nakonec poněkud delší mail, neberte ho prosím nijak ve zlém.“

ODPOVĚĎ – Mgr. Zdeněk Lenhart

Souhlasím skoro se vším co píšete, v něčem chci Vaše informace doplnit a s několika drobnostmi nesouhlasím.

Windows XP

: Že Access a Demus v XP jede, to víme a mnoho uživatelů to tak má. Naše „nepodporujeme“ znamená jen, že neporadíme při potížích, protože v MZM nemáme dostatečné zkušenosti s Win XP. Naši správci sítě (samozřejmě Linux) nebyli Windows XP příliš nakloněni. Takže uživatelům XP jen radíme, že v XP je Průvodce staršími programy a že je dobrý, neboť s jeho pomocí se dosud všechny problémy s oživením Demusu podařilo vyřešit.

Velké obrázky

: Přímo připojené je třeba mít jen soubory, které chcete vidět na obrazovce nebo tisknout na sestavy, tj. malé náhledovky. Velké soubory připojujte až jako další v pořadí, že se nezobrazí v Demusu nevadí, pracovat s nimi budete jen výjimečně, poklepáním se otevřou ve Photoshopu a pod. a pro tisk je stejně zpracujete nějakým DTP.

CES – CESik

: Od počátku (prosinec 2000) prosazujeme on-line správu dat přímo v CESu, jen s jakousi supervizí ministerských úředníků. Podařilo se však prosadit jen to, že vlastní systém CES, který je instalován pouze na MKČR, je takto postaven, ovládá se přes internetovské rozhraní. Ale zákon 122/citem/wpress/2000 je formulován s představou papírové evidence sbírek, papírových žádostí o změny a papírových příloh k nim. CESik tak může jen usnadňovat tvorbu těchto papírů. Z tohoto pohledu je velkým ústupkem, že již za vás z vašich dat papírový formulář vytisknou a hned orazítkují na ministerstvu.

Access 97

: Přechod na Access 2000 moc neřeší, už dávno je tu i Access 2002 a 2003. Jejich kompatibilita je taková, že asi 90% věcí běží všude, 9% vyžaduje upravy a zbytek (to nejkomplikovanější) se musí dělat úplně jinak v každé verzi. Původně jsme chtěli poskytovat Demus tak, aby byl na verzi Accessu nezávislý, což jak vidět nelze. Nemáme ani dost sil na udržování tří paralelních verzí, to se daří jen u jednodušších aplikací jako je CESik.

Nechceme přecházet na novou verzi Accessu, kdykoliv si MicroSoft vzpomene novou verzi vydat, vše dosavadní bychom museli vždy předělat a uživatele s více moduly bychom nutili k přechodům na vyšší verze. Naše síly, při naší současné „politice“ pořád stejného prostředí, stačí na velmi pomalý postup vpřed, ale při neustálých změnách prostředí bychom se točili na místě podle pískání Microsoftu.

Mýlíte se v tom, že po nákupu Office 2000 musíte platit „nemalé“ peníze za Office 97. Jednak muzea apod. mohou skoro všechen SW Microsoftu kupovat v rámci programu Select za ceny v průměru asi jen 15% běžných (Office Prof za cca 2 tisíce) (podrobněji), jednak nemusíte starší verze platit vůbec, když máte platnou licenci na novější verzi – tak má Microsoft nastavená licenční pravidla.

Ale podstatné je to, že Access vůbec už delší dobu přestává vyhovovat našim (i vašim, programátorským i uživatelským) představám a nárokům. Doděláváme v něm poslední modul Demusu (Archeologie) a jdeme pryč. (Vsuvka 6.4.2006: Archeologie je hotová, ještě uděláme konzervátorský modul a ve všech modulech pospravujeme zjevné chyby. Pak už ponecháme jen horkou linku a školení.) Nyní hledáme, nebo spíše už zkoušíme prostředí pro vícevrstvou aplikaci on line, tj. datový sklad, databáze i aplikace na silném serveru, a u uživatele jen velmi tenký klient. Z prostředí relační databáze chceme přejít na objektově orientovaný systém, všude využívat XML, atd. (podrobněji). Data chceme mít kompatibilní se standardem CIDOC-CRM (podrobněji). Navazujeme a rozvíjíme kontakty na producenty podobných systémů ve světě. Současně hledáme zdroje financování, protože naše dosavadní skromná cesta je sice možná sympatická, ale, jak sám píšete, ne úplně špičková.

Za jak dlouho bude nový Demus fungovat, to nedokážu slíbit, pracovní označení máme 007. Z Vašeho psaní si odnáším jeden užitečný poznatek, že totiž málo propagujeme to, co teď právě děláme. Ono je to ale těžké, mnohé nápady jsou nutně úlety, a teprve časem se to usadí do rozumných mezí. Každopádně jsem rád, že jste napsal, je to podpora v boji s těmi, kteří naopak jakýkoliv počítač vidí krajně neradi a na svých sbírkách a papírové dokumentaci si pevně sedí.

Přeji Vám hezký den, Zdeněk Lenhart

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).