CITeM

Hardwarové požadavky pro systém Demus

Demus je vystaven na technologiích dostupných v roce 1998, a proto jeho nároky splňuje každý dnes prodávaný počítač na bázi PC, který vyhoví i pro další běžnou práci v muzeu, zpracování textů, tabulek, základní práce s obrázky, práci s Internetem. Následující výklad je určen laikům pro první orientaci. Nemůže nahradit zasvěceného experta a kromě toho za půl roku zastará, obsah byl naposled aktualizován v březnu 2012.

Tato kapitola se týká hardware a spotřebního materiálu. Samostatná kapitola popisuje požadavky na software.

V oblasti hardware je obrovské množství výrobců i prodejců, kteří často nabízejí skoro totéž. Není důležité jméno prodejce, ale technické parametry výrobku a spolehlivý servis v místě. Servisní firmy si totiž započítávají do ceny opravy i dopravu. Nejnižší cena nemusí vždy znamenat nejlepší nákup, mnoho znamenají dobré reference od jiných uživatelů. V úvahu je třeba vzít fakt, že prakticky všechny komponenty počítačů i periferie prodělávají vývoj kvalitativní i cenový. Kvalita roste, ceny zůstávají nebo dokonce klesají.

Hardware

Pro práci s Demusem stačí jakýkoliv dnes prodávaný počítač řady PC s jakýmkoliv monitorem, z periferií jen klávesnice a myš. Jen pro úplnost zde uvádíme minimální parametry, slabší sestavu už nenajdete ani v bazaru: procesor Pentium s frekvencí 75 MHz, paměť RAM 64 MB (Windows 95).

Při rozhodování mezi stolním počítačem a notebookem je třeba poměřit vyšší cenu notebooku a menší pohodlí malé klávesnice při dlouhodobé práci s možností práce na různých místech (depozitáře, terén, koference apod.), odolnost notebooku proti výpadku el. sítě a jeho větší flexibilitu v bezdrátovém připojení k síti (wifi).

S počítačem se obvykle dodává instalovaný operační systém, v současnosti Windows 7, náročný na výkon počítače, zejména RAM. Čím slabší počítač, tím starší verzí Windows je třeba jej vybavit.

Pevný disk (hard disk, HDD)

Dnešní standard jsou stovky GB. Alternativou k velkému disku pro případ velkého počtu objemných obrázků jsou externí paměťová media (viz Zařízení pro archivaci dat).

Disketová mechanika (floppy disk, FDD)

Překonané zařízení, pro Demus není potřebná. Pozor zda nemáte nějaká starší data uschovaná jen na disketách.

CD/DVD mechanika

Dnešním standardem je zabudovaná mechanika schopná číst i zapisovat jak CD, tak i DVD. Pro Demus samotný není podmínkou ani pouhé čtení CD (instalace je v nouzi možná i z jiného media než CD),  pro rozsáhlejší práci s obrázky je pro jejich ukládání dnes skoro nezbytností. Budoucnost je však v datových úložištích na síti, případně v přenosných externích discích (HD) připojitelných přes USB. Ve spojení se zvukovou kartou a reproduktory umožňuje CD/DVD mechanika přehrávání všeho, od běžných zvukových CD až po filmy na DVD. Využijete ji i pro čtení vlastních archivních dat, o jejich zápisu viz Zařízení pro archivaci dat.

Monitor (display, obrazovka)

Demus vyžaduje a vystačí s rozlišením 800 x 600 bodů, takže stačí 15″ (15-palcový) monitor, standardem dnes je 17″, pro každodenní práci ve Windows je nutností. Větší monitor (19″ a více) oceníte zejména při vážnější práci s grafikou, u nejlevnějších modelů je rozdíl asi dva tisíce Kč. Zcela běžné již jsou elegantní tenké TFT (LCD) obrazovky, zaberou méně místa na stole, šetří oči a udávaný rozměr je skutečná velikost obrazu, a ne jako u klasických CRT monitorů i s „krabicí“. Zda klasický poměr stran (XGA) nebo širší (WXGA) hraje roli prakticky jen při prohlížení filmů.

Klávesnice (keyboard)

Je podobně důležitá jako příjemná židle, ale je daleko levnější. Vyzkoušet!

Myš (mouse)

Doporučujeme optickou myš, nevyžaduje takovou údržbu jako mechanická a vydrží déle. Kolečko pro rychlé rolování je standardem, ale pro Demus je nepotřebné až nebezpečné, Demus je totiž založen na Access 97 a ten vznikl dříve než kolečka na myších a nedovede se s jejich signály vypořádat.

Tiskárny

9- a 24-jehličkové jsou již dávno překonané, jejich jedinou výhodou zůstává tisk na perforovaný nekonečný papír případně s několika kopiemi. Pro běžnou potřebu dostačují tiskárny inkoustové (ink jet, buble jet), prakticky již neexistují jiné než barevné. Nízká pořizovací cena je vyvažována vyšší cenou náplní a nížší kvalitou, zejména u barevného tisku. Problémy se zasycháním inkoustu má již dávno nejlépe vyřešeny firma Hewlet Packard (HP).

Laserová tiskárna dá lepší kvalitu a tiskne rychleji, cena je však vyšší. Zakalkulujte ovšem i ceny náplní. Černobílá stránka na laserové tiskárně vyjde na padesátník, na inkoustové tiskárně na korunu, barevná i na pět korun, sytě barevná i na dvacet. Kolik potisknete za pět let životnosti tiskárny? Budete-li chtít vytisknout obrázky na kvalitní fotografický papír, počítejte s 15 Kč jen za list papíru A4. U laserových tiskáren je po určitém počtu výtisků (záleží na typu tiskárny!) nutno vyměnit i opotřebovaný selénový válec, to je drahá záležitost. Dražší laserové tiskárny umožňují oboustranný tisk, tisk na tvrdší papír apod. Rychlost tisku není pro práci s Demusem rozhodující.

Skener

Pro běžnou kancelářskou práci stačí i nejlevnější modely A4, případně modely kombinované s tiskárnou. Pro seriózní digitalizaci dvojrozměrných předloh pro muzejní dokumentaci je však potřeba kvalitní skener s optickým rozlišením 1200 dpi. Pro snímání negativů a diapozitivů je nutný fotoskener s rozlišením 2400 a více dpi, podrobnější výklad. Zvažte též výskyt větších předloh. Skenery pro formát A3 jsou výrazně dražší. Skenování velkých předloh po částech je pracné a předlohám manipulace škodí. Dodatečné softwarové spojování částí je sice možné i automaticky, ale zdržuje. Skenování velkých předloh je lépe svěřit profesionální firmě s odpovídajícím vybavením. Při výběru skeneru zvažte i možnosti OCR (software pro optické rozpoznávání znaků, dokáže snímaný text převést ihned do textového editoru) – žádejte české OCR. Demus to však nijak nevyužívá.

Se skenerem se obvykle dodává i nějaký grafický program pro následnou úpravu obrázků. Kvůli ceně obvykle starší nebo jinak limitovaná verze. Nejrozšířenějším profesionálním nástrojem je Adobe Photoshop (cca 20 tisíc Kč), existuje levná česká alternativa Zoner Photo Studio (předposlední verze dva tisíce Kč). Dobrou alternativou jsou freeware programy zdarma, Gimp je srovnatelný s Photoshopem, mtPaint a další jsou pořád velmi dobré.
Dalším možným vstupem jsou digitální fotoaparáty.

Zařízení pro archivaci, zálohování a přenos dat

Do standardní sestavy počítače dnes patří vypalovačka CD/DVD. Jedno CD ve velkém balení stojí pod 5 Kč a pojme 700 MB, tedy 1 MB za necelý haléř. Existují i přepisovatelné, tzv. CD-RW, jedno medium od 20 Kč. DVD má kapacitu 4,7 GB a není o mnoho dražší než CD, tedy 1MB za desetinu haléře.

Pro zálohování a přenos většího objemu dat lze použít i jiná zařízení (ZIP diskety na 100 MB s cenou 350 Kč a speciální mechanikou za čtyři tisíce Kč), ale nízká cena CD a DVD je jasně vyřadila ze soutěže. Je možné využít optické disky, jsou zřejmě nejspolehlivější, záruka se udává 30 let. Na pravidelné zálohování opravdu velkých objemů dat jsou vhodné magnetické pásky tzv. datky, a přestože koupě zařízení je poněkud nákladná záležitost, vyplatí se a je to nakonec nejlevnejší způsob zálohování.

Praktické jsou tzv. flash disky, zařízení velikosti přívěsku ke klíčům, které připojíte na USB rozhraní (standardní výbava počítače, tj. žádná cena za speciální mechaniku), kapacita je různá podle použitého paměťového modulu (128 MB, 256 MB, …), tomu odpovídá i cena, 1MB dnes odpovídá asi 50 haléřům. Toto zařízení však není primárně určeno pro ukládání, nýbrž spíše jen pro pohodlný přenos dat. Podobně lze využít digitální fotoaparát, přehrávač MP3, případně i lepší mobil.

Síť

Lokální síť (LAN) je vhodná pro sdílení periferií (nemusíte mít lacinou nekvalitní tiskárnu u každého PC, ale stačí jedna či dvě kvalitní na síti, podobně skener), pro sdílení jednoho připojení k internetu, pro jednoduché posílání dat mezi počítači, v Demusu pro neomezenou práci více lidí z více počítačů na společném datovém souboru.
Elegantním řešením je bezdrátová síť (wifi). U notebooků patří wifi již ke standardní výbavě, u stolních sestav zatím ne. Dosah wifi sítě je obvykle v desítkách metrů. Výhodou je možnost připojení skoro bez ohledu na zdi, což je však nepříjemné z hlediska bezpečnostního. Nezvaný účastník dokáže poměrně snadno proniknout i do „zabezpečené“ wifi sítě. Wifi síť vyžaduje wifi router (od tisíce Kč výše).
Dosah jednoduché klasické sítě je limitován délkou kabelů do cca 300m. Na celkové ceně (od pěti tisíc výše) se výrazně podílí cena kabelů a práce s provrtáním zdí a instalací, méně pak cena technického zařízení pro větvení sítě a přenos dat, tzv. switche. Nutností je tzv. síťová karta v každém počítači, obvykle je integrovaná přímo v základní desce, samostatná přijde na cca 100 Kč.

Připojení na internet

Připojení přes normální telefonní linku (vytáčené připojení, dial up) je už překonaným řešením, vyžaduje modem, je pomalé a drahé, platí se za čas spojení. Standardem dnes je pevné (stálé) připojení, buď přes klasickou telefonní linku, nebo linkou ISDN, nebo ADSL, nebo společně s kabelovou televizí, nebo (stále více) přes wifi. Nejvyšší nároky na kvalitu a tím rychlost přenosu splňuje optický kabel, ale zdaleka není všude. Kde není ani standardní připojení elektrickým kabelem, tam je lze nahradit bezdrátově radiovým pojítkem. Pro celou lokální síť stačí jediný přípojný bod. Podrobnější výklad je už mimo rámec tohoto textu, s Demusem nesouvisí.

Ceny (průměrné, březen 2012)

Pentium nebo AMD 2 GHz, RAM 2 GB, HD 200 GB, CD/DVD-RW, 17″ LCD monitor = 7-12 tisíc Kč vč. DPH, v podobě notebooku cca 12 tisíc.

Spotřební materiál

CD

Nepřepisovatelné v balení po 50 nebo 100ks pod 5 Kč za kus. Přepisovatelné 20 Kč za kus.

DVD

Velké balení pod 10 Kč za kus.

Barvicí kazety do tiskárny (cartridge)

Do levné inkoustové tiskárny (za 1 500 – 2 000 Kč) stojí černobílé i barevné náplně cca 800 Kč a vydrží přibližně 1 500 stran. Do laserových tiskáren jsou náplně zhruba stejně drahé, ale stačí na dvakrát až třikrát větší počet výtisků.
Mnohem levnějším řešením je renovace náplní, kvalita už je dnes bez rizika.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).