CITeM

Softwarové předpoklady pro systém Demus

Demus je programová nadstavba nad MS Access, existuje již ve třech verzích. První verze značená DEMUS vyžaduje MS Access 2.0 a MS Windows 3.11 nebo vyšší, druhá verze značená Demus99 a třetí verze značená Demus01 vyžadují MS Access 97 a MS Windows 95 nebo vyšší, čtvrtá verze značená Demus10 vyžaduje MS Access 2010 (POZOR!! pouze 32bit verze) a MS Windows xp nebo vyšší, zpravidla Windows 7.

Windows 95 nebo vyšší

Operační systém běžně dodávaný s počítačem a zahrnutý v jeho ceně (tzv. OEM, cca 3,5 až 5 tisíc Kč), samostatně za 6 až 10 tisíc Kč, podle smlouvy mezi Ministerstvem kultury a firmou Microsoft lze kupovat za výrazně příznivější ceny, viz níže. Windows XP a Windows Vista způsobují při oživování Demusu drobné problémy, ale dají se snadno překonat s pomocí Průvodce staršími programy i bez naší pomoci. Zcela zásadní překážkou však mohou být Windows 7, čtěte zde.

MS Office Professional

“Balík” pro kancelářskou práci. Podle smlouvy Ministerstvo kultury-Microsoft za cca 1 800 Kč bez DPH. Obsahuje:

  • Word– nejrozšířenější textový editor pro psaní textů, korespondenci,
  • Excel – nejznámější tabulkový procesor s možností tisku nejrůznějších grafů,
  • PowerPoint – prezentační program a další pomocné programy, a zejména
  • Access – databázový systém, nezbytný podklad pro Demus. Pro první verzi DEMUS je nutný starší Access 2.0, pro druhou verzi Demus99 a třetí verzi Demus01 je nutný Access 97. Žádná verze Demus nepracuje v Access 2000 ani 2002 ani 2003 ani 2007. Do verze 2010 převádíme Demus v současné době (říjen 2012 – hotova distribuce modulů Katalog a Evidence, k testování připraveny moduly Historie a Fotoarchiv podrobněji) Proč?

Pozor!

Pro muzea a galerie umožňuje smlouva s Microsoftem nákup za výrazně snížené ceny. Týká se vybraných produktů Microsoftu (tzv. Select) a zahrnuje nejen Windows a Office Professional, ale prakticky vše, nač si vzpomenete. POZOR! NOVINKA! Každá organizace se musí do programu Select Plus zaregistrovat pomocí elektronické přihlášky. Jde o jednoduchý úkon. Nevznikají žádné závazky vůči Ministerstvu kultury ČR, ani MS. Organizace po přihlášení získá přístup na licenční stránky, kde si stahuje produkty, klíče a má přehled o zakoupených licencích.
Na základě Vaší objednávky nákup zprostředkovává Computer help, Blanická 16, 120 00 Praha 2, tel 221 503 111, e-mail trnkova@computerhelp.cz. Nákup této licence, která je trvalá, plná a přenosná, umožňuje použít i kteroukoliv starší verzi téhož produktu. Nelze však pod jednou licencí Office kombinovat aplikace z různých verzí Office.

Shrnuto: Chcete-li používat Demus, musíte mít instalovaný Access 97. Pokud se i v ostatních aplikacích (Word, Excel, PowerPoint atd.) omezíte jen na Office 97, tak stačí jedna licence Office (verze 97 nebo jakékoliv vyšší). Chcete-li používat některé komponenty z vyšší verze Office, pak si musíte k příslušné licenci Office dokoupit ještě samostatnou licenci Access. Cena licence Office ProPlus v rámci programu Select je 70 Euro, tj. cca 1800 Kč bez DPH, licence samostatné aplikace Access stojí 28 Euro, tj. cca 710 Kč bez DPH. Stav k 2. 5. 2012.
Zdroj: Jaroslava Trnková, COMPUTER HELP, spol. s r.o., trnkova@computerhelp.cz, 221 503 556.

Pro bližší informace volejte CITeM, RNDr. Podolníková, 533 435 267, případně pište na jpodolnikova@mzm.cz. Nově uzavřená smlouva mezi Microsoftem a MK ČR Select Plus má neomezenou platnost.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).