CITeM

DAM

Internetový blog hangingtogether.org pravidelně publikuje články a zprávy týkající se jednotlivých typů paměťových institucí (muzea, galerie, archívy, knihovny…) i možností jejich vzájemné spolupráce. Název blogu a jeho titulní grafika to ostatně vystihují docela přesně.

Tématem nedávného zamyšlení jednoho z přispěvatelů se stal průzkum týkající se aktuálního stavu a výhledů DAM (Digital Asset Management – 29. 1. 2010 nefunkční odkaz, alternativou je přehled konferencí o DAM nebo Journal of Digital Asset Management) – tedy správy digitálních dat v amerických muzeích. Přestože podmínky za „velkou louží“ jsou v mnohém odlišné od těch našich, lze výsledků využít pro alespoň přibližný odhad situace, do níž se naše muzea budou postupně dostávat během nejbližších let. Jak to tedy aktuálně vypadá ve Spojených Státech?

  • 40% dotazovaných tvrdí, že jejich projekty DAM se nacházejí v ranném stadiu přípravy, zatímco 28% se zaobírá studiem implementační strategie.
  • Téměř dvě třetiny (63%) institucí považují DAM za natolik interdisciplinární problém, že pro něj zřídily mezioborové pracovní skupiny. Tento fakt kontrastuje s představou mnoha českých muzejníků, kteří sice považují práci s nově koupeným digitálním fotoaparátem za své nezadatelné právo, ale správu vytvořených digitálních dat a údržbu metadatových struktur by nejraději nechali výlučně na bedrech nic netušícího správce sítě.
  • Předpokládá se, že v amerických muzeích bude správa digitálních dat v letošním roce nejrychleji rostoucí výdajovou kapitolou mezi náklady na IT zabezpečení. Nejinak tomu bezesporu bude i v českých muzeích – byť s jistým zpožděním.
  • Nejvýše hodnocenou vlastností při nasazení DAM je možnost propojení se stávajícími systémy pro evidenci a správu sbírek.

V závěru článku se autor staví skepticky k představě využití DAM jako systému pro dlouhodobé uchovávání digitálních dat. Připomíná, že správa každodenních pracovních dat je příliš odlišná od archivace „datových konzerv“. Pro takové účely existují vhodnější řešení postavená např. na konceptu LOCKSS nebo využití služeb důvěryhodných digitálních úložišť.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).