CITeM

Výběr linuxové distribuce

chooserV poslední době se začínáme setkávat s dotazy síťových správců i jednotlivých odborných pracovníků, týkajících se nasazení operačního systému GNU/Linux v muzejním prostředí.

První otázka, kterou si každý linuxový novic položí ještě před instalací systému, je: „Která distribuce bude úspěšně fungovat na daném hardwaru a zároveň nejlépe uspokojí moje potřeby ?“.

Na rozdíl od OS Windows je totiž Linux k dispozici (tj. „distribuován“) v podobě tzv. distribucí – balíků linuxového jádra (kernelu) a spousty dalšího programového vybavení od diskových utilit po kancelářské systémy typu OpenOffice. Každá distribuce je zaměřena na jinou skupinu uživatelů a nabízí trochu odlišné softwarové nástroje. Pro nasazení na serveru, kde je zbytečné grafické prostředí, se nejčastěji používají klasické, stabilní distribuce typu Debian, Slackware nebo Gentoo. Naopak uživatel-začátečník při práci na desktopu ocení pohodlí grafických konfiguračních nástrojů s „klikacím“ rozhraním. Na tuto skupinu uživatelů se zaměřují např. distribuce SuSE (Novell), Mandrake, nebo dnes velice populární Ubuntu.

Pro ještě snazší cestu k naplněným ideálům může posloužit tato on-line pomůcka. S alespoň základní znalostí angličtiny si tu „svoji“ distribuci vybere i Vaše babička.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).