CITeM

Správa digitálních dat

V posledním loňském čísle elektronického časopisu RLG DigiNews vyšla série článků, které se zabývají úlohou digitální sbírkové dokumentace v moderním muzeu, zejména s ohledem na nutnost tato data dlouhodobě spravovat a uchovávat. Hned dvě myšlenky prezentované G. Weibelem v prvním z textů si jistě zaslouží citaci a komentář.

Když se muzea naučila ohodnotit dopad jaký mají digitalizované sbírky na jejich návštěvníky, měla by také ocenit tato digitální data jako věc hodnou správy a údržby.

Ano, i naše muzea už se pouštějí do digitalizace sbírek – resp. digitální dokumentace svých fondů. Ovšem ruku na srdce: kolik těchto nehmotných zástupců (surogátů) sbírkových předmětů skutečně najde cestu k očím internetových návštěvníků muzeí ? Kolik z nich naopak skončí zapomenuto kdesi na C:\Dokumenty\Fotky\2002\ havarovaného harddisku ? A zamrzí to vůbec někoho ?

Systémy správy digitálních dat daly muzejní komunitě naději, že existuje jakési jednoduché, hotové řešení tohoto problému, nicméně jejich role při dlouhodobém uchování dat ještě není přesně zmapovaná.

V nedávných dobách „pistolnického kapitalismu“ se objevilo mnoho firem, které i muzeím nabízely různé skvělé, výhodné a zaručené náplasti na jejich bolístky. Dnes už jsme (snad) chytřejší, pán ve fialovém saku s koženkovou diplomatkou nepochodí ani u ředitele malého městského muzea. Víme ale co skutečně potřebujeme? Být fundovaným odborníkem nebo i vedoucím manažerem znamená také umět si přiznat vlastní nedokonalost, nedostatek speciálních informací. Nikdo z českých muzejních botaniků nezná všechny druhy naší flóry, všichni ale vědí kam se do své příruční knihovny natáhnout pro jeden ze sedmi tlustých svazků Květeny ČR. Vaší „příruční knihovnou“ informačních technologií je samozřejmě i CITeM. Nebojte se do ní sáhnout!

P.S.: Společně s Moravským zemským muzeem a Technickým muzeem v Brně připravujeme seriál právě na téma dlouhodobého uchování digitálních dat. Řešení je celá řada, jedno relativně levné a přitom velmi robustní vám formou podrobné „kuchařky“ představíme na našem serveru.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).