CITeM

Dlouhodobé uchování digitálních dat – 3.

V minulém díle našeho seriálu jsme provedli malou analýzu svých potřeb a možností při vytváření bezpečného datového úložiště. Proč se však pouštět do sestavování tak náročného systému na vlastní pěst, případně ve spolupráci s jiným nedokonale vybaveným muzeem? Proč nesvěřit starost o naše data externím odborníkům?

Ano, i tato možnost samozřejmě existuje, nicméně měli bychom si dobře uvědomit, že cena na míru vytvořeného (aneb, jak obchodníci rádi říkají, „customizovaného“) řešení bude odpovídat cenám, za jaké si obdobné systémy pořizují uživatelé se srovnatelnými nároky na bezpečnost. A kdo že to je? Samozřejmě velké vývojářské a technologické firmy, bankovní sektor, pojišťovnictví… Nechceme-li se dostat do křížku s profesionalitou muzejní práce, nezbývá než srovnávat hodnotu našich dat s hodnotou patentů nebo údajů o výrobě či klientech. Najednou se pohybujeme v cenových relacích daleko za rozpočtovým horizontem malého muzea…

Logická snaha o špičkovou kvalitu tedy nachází své meze v muzejní pokladně konfrontované s nabídkou dodavatele. Se zdravým vědomím vlastních schopností však lze vytvořit alespoň přijatelné řešení, které bude ve střednědobém horizontu mnohem efektivnější než tradiční zamykání CD-ROMů do trezoru. Navíc můžeme mít celý systém úkládání dat plně pod kontrolou a nejsme omezeni nedokumentovanými proprietárními technologiemi, jejichž fungování a interní schéma správy dat by nám zůstaly navždy záhadou.

Nyní už tedy slíbený šroubovák do ruky a práce může začít. K dispozici máme následující hardware (v závorkách konkrétní typ/model použitý v MZM):

  • mainboard – spíše ověřený typ základní desky, bez zbytečných „udělátek“, výhodou je integrace rychlé síťové karty (MSI 965 Platinum,775, iP965/ICH8R,RAID5,GbE,1394)
  • CPU – nepotřebujeme špičkový výkon, ale stabilitu (Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz (2MB/1066) BOX LGA775)
  • RAM – minimálně  512 MB – i přes nízké průměrné zatížení serveru budou občas probíhat výpočetní operace s velkými soubory a nad rozsáhlou databází (2 x DIMM DDR2 512MB 800 TRANSCEND CL5 STANDARD)
  • řadič – musí s rezervou pokrýt naše požadavky na připojení dostatečného počtu pevných disků, a to včetně jejich propojení do pole RAID (CN Areca 1280 PCI-Express to SATA II RAID 6 Controller 24P)
  • HDD-system – pevný disk pro instalaci operačního systému a obslužného software (HITACHI 250 GB UDMA100 7200 8MB)
  • HDD-storage – disky tvořící úložnou kapacitu pro data (4 x HITACHI 500 GB SATAII-300 16 MB 7200 – zatím pouze zkušební osazení, počítá se s rozšířením!)
  • case – napájecí zdroj, který to všechno s přehledem utáhne (CHIEFTEC, JS-15010-4R, 2x400W redundant PSU)
  • UPS – jistě nechceme mít při každé bouřce havarovaný server (SMART – UPS 1500VA USB & Serial 230V

Vlastní postup montáže jednotlivých komponent samozřejmě nemá smysl detailně rozepisovat – jednak celkem úzce souvisí s konkrétními zvolenými prvky hardwaru, ale také můžeme očekávat, že průměrný správce ICT by měl rozborku a sborku serveru rutinně ovládat.

Po dokončení montáže následuje okamžik pravdy – první zapnutí. Testování by však v tomto případě mělo být poněkud důkladnější než u obvyklého kancelářského počítače, od něhož očekáváme jen to, že prostě poběží. Vhodné je provést zahoření a případně i sérii zátěžových testů zaměřených jak na server jako celek, tak i na jeho jednotlivé funkční části. Často používaným testem procesoru, paměti a chladicího okruhu zároveň je např. kompilace linuxového jádra, nebo velkého softwarového balíku. Řádně sestavený a zahořený server tedy máme k dispozici. V příštím pokračování nás čeká instalace operačního systému a obslužného softwaru úložiště.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).