CITeM

Autority nebo faktografické databáze?

Na schůzce řešitelského týmu 14.8.2007 bylo kromě jiného přijato širší pojetí autorit, tj. včetně základu pro faktografickou databázi. Naplňuje to lépe představy muzejníků, odpovídá vývoji směrem k ontologiím a umožní muzejníkům zaznamenávat ihned všechny podstatné informace, ne jen jejich „autoritní“ část. Autority, co to je?

Zvažována byla i opačná varianta, přihlášení muzeí ke knihovnickým Národním autoritám bez jakýchkoliv modifikací. NA ČR fungují a splňují požadavky na autority kladené, tj. zejména unifikaci selekčních údajů. Česky řečeno: mezi všemi Jany Nováky odliší konkrétně „Jan Novák 1923-1969“  a spojují s ním jeho všechny možné pseudonymy. Pro jmenné autority by současné NA ČR posloužily i muzeím a galeriím, ale nepřinesly příliš viditelný užitek. Pro věcné (předmětové) autority však muzejníci vyžadují daleko jemnější rozlišování a jiný způsob zápisu (ne „analogové telefony“, ale „telefon analogový“, ne „luční kvítí“, ale „Primula veris L. 1768“). Nějaké muzejní rozšíření tedy být musí a bylo by škoda je nevyužít pro ukládání užitečných informací, když už „to má člověk jednou před sebou“. Jen je potřeba celou záležitost nazývat pravým jménem, poněvadž přesahuje přes definici autorit a jde o základ faktografické databáze postavené na ontologickém principu. Mapování/konverze na CIDOC CRM je pak již samozřejmostí. Co je to CIDOC CRM?

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).