CITeM

Granty ISO 2008

Na webu Ministerstva kultury ČR bylo vyhlášeno nové kolo grantového řízení programu ISO (Integrovaný systém ochrany). Zásadní změnou oproti předchozím ročníkům je přechod na projektový přístup při rozdělování dotací a podpora centrální správy digitální dokumentace v rámci jednotlivých institucí.

Novinkou je rovněž stanovení pravidel, která by měla pořizovaná digitální dokumentace splňovat. K požadovanému formátu databáze pro uchování textových dat se z hlediska vývojáře-analytika systému Demus vyjádřil Mgr. Zdeněk Lenhart:

V Demusu lze za „formát databáze“ považovat strukturu tabulky Inventar v modulu Evidence. To je univerzální tabulka, do níž se tzv. „kolotočem dat“ sypou zjednodušená data ze všech modulů, aby byl v muzeu centrální přehled. Tam se všechna požadovaná políčka dají přiřadit takto:

InvC = EVIDENČNÍ ČÍSLO PŘEDMĚTU,
DruhPr = DRUH PŘEDMĚTU,
Predmet (+Titul) = NÁZEV PŘEDMĚTU,
Autor = AUTOR PŘEDMĚTU,
Datace (+RokOd,RokDo) = DATACE,
Rozmery = MĚŘITELNÝ ATRIBUT,
Technika, Material = TECHNIKA A MATERIÁL,
Lokace = MÍSTO ULOŽENÍ PŘEDMĚTU,
Spravce = VLASTNÍK PŘEDMĚTU,
Popis = POPIS PŘEDMĚTU,
Dokument = DOKUMENTACE PŘEDMĚTU.

Sbírkový evidenční systém Demus tedy ministerstvem požadované náležitosti splňuje a může být využit pro digitální zpracování sbírek podpořené z prostředků ISO-B.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).