CITeM

Mýtinka

mytinka.jpg

Na Mýtince na Třech Studních uprostřed zimní Vysočiny se 28.-30.11. sešla pracovní skupina projektu „Národní autority v muzeích a galeriích“ s přizvanými hosty. Zápis je zde.

Zazněly referáty o letošních pokrocích, o situaci s autoritami ve slovenských muzeích i o situaci v českých archivech. Mluvilo se o možné spolupráci na společném mezinárodním ukázkovém projektu (Velká Morava?) i o vyhlídkách spolupráce archivů a muzeí. Se zájmem se setkala informace o přípravě rámcové dohody mezi odbory knihoven a muzeí MK ČR. Rozebrány byly příslušné standardy (MARC21+AACR2, CCO, ISAAR (CPF)), aplikace CIDOC CRM, dostupné mezinárodní i národní databáze jako vzory a případně zdroje dat.

Důkladnou diskuzí prošlo navržené pojetí národních autorit pro muzea a struktura záznamu jmenných personálních autorit, ukázky technické realizace základních funkcí na příkladu Demus + ARL. Byla probrána hlavní úskalí věcných autorit. Diskutovalo se o organizačním zajištění odborné tvorby a správy báze autorit. Byl sestaven poměrně podrobný harmonogram dalších prací na pilotní realizaci s účastí 3-5 muzeí a galerií. Výsledným efektem by mělo být mj. propojení jejich sbírek (již nyní vystavených na internetu) s daty z knihoven, jako náznak budoucího propojení s dalšími paměťovými institucemi, zejména s archivy.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).