CITeM

Jihlavský seminář „Registr sbírek výtvarného umění“

První pracovní seminář k projektu Registr sbírek výtvarného umění se uskutečnil 10. 2. 2010 v prostorách Krajského úřadu v Jihlavě. Semináře se zúčastnilo 26 kurátorů.

Celý dopolední program byl věnován obsahu Registru, dosud dodaným datům z jedenácti galerií. Data připravují kurátoři galerií pomocí speciálního převaděče dat z programu Demus, v němž evidují svoje sbírky. První prezentace byla zaměřena na nedostatky v obsahu: chyby, kolize, nejednotnost zápisu jednotlivých polí Demusu. Nejzřetelněji se nejednotný zápis projevuje v rejstříku autorů množstvím různých podob jména téhož autora.
Obsahem druhé prezentace byla metodika zápisu textových dat do Demusu spojená s praktickou ukázkou hromadných oprav jednotlivých polí s využitím jak prostředků Accessu pro hromadné opravy, tak i nástroje Demusu pro sjednocení zápisu autorů v tabulce Osobnosti.
Odpolední program byl věnován metodice k obrazové dokumentaci, velikosti a rozlišení obrázků pro Registr, možnostem jednotlivých grafických programů pro hromadné úpravy obrázků a hromadnému připojení obrázků do Demusu.
Nakonec byla předvedena práce s převaděčem dat a různé možnosti vyhledávání v Registru.
Diskuse probíhala průběžně po každém bloku programu.

Na závěr malé shrnutí:

  • Používejte opravenou verzi Demus01-VUM (tzv. čistý stůl). Obsahuje mnoho nových užitečných tiskových sestav, ale hlavně prostřednictvím makra UpravSouborDat máte možnost doplnění pevných slovníků materiálů, technik a námětů.
  • Pro hromadné připojení obrázků do Demusu si stáhněte pomocnou aplikaci HromDok.
  • Při zápisu dat dodržujte vydanou Metodiku a věnujte čas i dodatečnému sjednocování, kontrole a porovnávání dat.
  • Dočištěná data nezapomeňte znovu poslat do Registru. Data v Registru budou aktualizována pouze novým obsahem, který dodáte Vy.
  • Konzultace, poradenství a odbornou pomoc Vám poskytne CITeM, zejména školitelka RNDr. Marie Kocinová.
 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).