CITeM

Seminář Muzea a digitalizace III.

CITeM spolu s NTM pořádají další ze seminářů k tématu Muzea a digitalizace. Předpokládáme, že zájem bude tradičně velký, a proto celý seminář proběhne ve dvou termínech na různých místech. První se koná v úterý a ve středu 18. – 19. 10. 2011 v Brně v Dietrichštejnském paláci (Zelný trh 8), druhý o týden později, 25. – 26. 10. 2011 v Praze v Národním technickém muzeu.  Na brněnském semináři máme ještě několik volných míst – přihlásit se můžete na adrese citem@192.168.5.183 nebo na tel. 533 435 267 a 533 435 268.

Program:
Brno, 18. října 2011, začátek 10.00
Praha, 25. října 2011, začátek 10.00
Dlouhodobé ukládání a zpřístupňování dat a jejich ochrana
Tento seminář je určen pro kolegy, kteří už se digitalizaci a digitálnímu fotografování ve své organizaci věnují, příp. se na tuto činnost připravují. Pořízení digitálních dat (digitálního obsahu) je začátkem poměrně složitého procesu, na jehož konci je dlouhodobá archivace a využívání digitálního obsahu. Budeme hovořit o dvou základních bodech této problematiky – technickém zabezpečení a organizačním zabezpečení, tedy o ukládání dat, zálohování, archivaci, ochraně před ztrátou či poškozením dat, bezpečnosti dat, technickém vybavení, organizačních pravidlech, kontrolních mechanismech a selektivním zpřístupňování dat.
Lektor: Walter Schorge, vedoucí odd. informačních služeb a digitalizace NTM

Technologie čárového kódu
Praktický workshop, kde by se účastníci měli dozvědět o využití čárového kódu na příkladu stěhování v Muzeu Vysočiny Třebíč, něco o různých typech čárových kódů a čtečkách. Předpokládá se široká diskuze.
Lektor: Antonín Žamberský, Muzeum Vysočiny Třebíč

Technologie QR kódu
Krátká ukázka kódu, který je v podstatě dvourozměrnou alternativou čárového kódu.
Lektor: David Cigánek, CITeM

Předpokládaný konec 16.00.

Brno, 19. října 2011, začátek 10.00
Praha, 26. října 2011, začátek 10.00
Zpracování informací a práce se znalostmi v muzejním prostředí
Tento seminář svým obsahem završuje skupinu témat, jakými byla fotografická dokumentace, využití audiovize, digitalizace předmětů archivní povahy a dlouhodobé ukládání a zpřístupňování dat.
Na rozdíl od předchozích témat zaměřených víceméně na každodenní výkonné činnosti bude seminář více orientován na řídicí a organizační činnost. Samotné pořízení a uchování dat je pouze základním kamenem pro naplnění smyslu celého procesu vytváření digitálního obsahu. Během semináře budeme hovořit o rozdílech mezi daty, informacemi a znalostmi. Zmíníme kvalitu a validitu informací, tacitní a explicitní znalosti a možnosti jejich transformace do strukturovaných databází, probereme problematiku metadat. Nezapomeneme ani na oblast vytěžování dat.
Úcastníci by si měli ze semináře odnést komplexní pohled na muzejní informatiku a být schopni
propojit znalosti a informační potřeby vědeckých pracovníků muzeí a práci s informačními systémy
v muzeích včetně zadávání tvorby systémů interním i externím informatikům.
Lektor: Walter Schorge, vedoucí odd. informačních služeb a digitalizace NTM

Technologie RFID

  • obecně úvod do RFID
  • problematika využití RFID v knihovnách
  • představení dodávaného sortimentu produktů
  • zkušenosti z některé konkrétní instalace RFID v knihovně

Lektor: Pavel Zajíček, Cosmotron

Předpokládaný konec 16.00.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).