CITeM

Ohlédnutí za semináři

Během osmi posledních dnů jsme uskutečnili tři akce:

13. a 20. listopadu to byl seminář o fotografování pro začátečníky, na který byl velmi kladně hodnocen. Živě se diskutovalo jak o vybavení pro kvalitní digitalizaci, tak o možnostech a rizicích levnějších podomácku vyrobených náhrad některých pomůcek.
Prezentace Ing. Jana Cágy ke stažení.

Informace a praktické rady a ukázky, jak digitalizovat a archivovat staré zvukové nahrávky, poskytl workshop ve Strážnici.
Nejprve pan Mgr. Škopík promluvil o historii zvukového záznamu, médiích pro jeho záznam a firmách a lidech, kteří byli průkopníky v tomto oboru. Zdůraznil, že dnešní workshop se bude věnovat pouze magnetickému záznamu a jeho digitalizaci. Následovala krátká návštěva centrálního úložiště dat NÚLK a poté prezentace „Datová archivace z pohledu dodavatele datových prvků i celků“ firmy AGORA Plus, která úložiště pro NÚLK navrhla, dodala a spravuje.

Profesionální digitalizací zvukových záznamů se zabýval Ing. Aleš Dluhý, autor digitalizačního pracoviště Českého rozhlasu Ostrava.
Navíc zazněl příspěvek jednoho z účastníků Ing. Václava Macha, který se na VUT v Brně zabývá matematickými metodami pro restauraci digitalizovaných nahrávek ze starých fonoválečků. Prezentace Ing. Václava Macha ke stažení.
Následovala návštěva fonolaboratoře s Mgr. Michalem Škopíkem, který předvedl praktické ukázky práce při digitalizaci zvukových náhrávek
– servis profesionální audiotechniky (ing. Milan Melichar, AB&C)
– přepis profesionálních zvukových záznamů (ing. A. Dluhý)
– přepis amatérských zvukových záznamů (Mgr. M. Škopík)
– údržba vinylových a šelakových gramofonových desek.

Pár amatérských záběrů dokumentuje tyto události.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).