CITeM

Aplikace pro vkládání obrázků do CES

V úterý 3. června proběhla v Brně první prezentace nové aplikace, která slouží pracovníkům muzeí a galerií pro on-line vkládání obrázků do CES.
Pro hromadné nahrávání popisků bude v aplikaci přidáno nové tlačítko „Načíst popisy“. Soubory, které vložíte, musí splňovat několik parametrů:

  • budou to textové soubory s příponou TXT nebo CSV
  • budou uloženy v kódováni Windows (CP-1250)
  • pro každý obrázek budou obsahovat řádek ve tvaru NÁZEV_SOUBORU;POPIS

Dáváme k dispozici návod, jak vytvořit takový soubor, jestliže máte obrázky popsány přímo v souborech v textových hlavičkách a k dispozici grafický editor Zoner Photo Studio.

Pro export požadovaných informací přímo z Demusu lze použít upravený dotaz, který je i s návodem k dispozici zde.

Množí se také stížnosti uživatelů, že nefunguje nahrávání souborů.
Jestliže se vám to přihodí, zkontrolujte si na testovací stránce, zda máte ve svém prohlížeči nainstalovaný potřebný „plugin“. (Plupload funguje totiž ve čtyřech módech, Flash/Silverlight/HTML4/HTML5, alespoň jeden z nich by měl v novějších prohlížečích fungovat.) Pokud se vám nezobrazí ani jeden z těch čtyř možných pluginů, tak je potřeba buď doinstalovat Flash, Silverlight (pokud se jedná o Windows), případně provést upgrade na novější internetový prohlížeč.

Když se vám při hromadném nahrávání popisků z textového souboru objeví chybové hlášení typu „http error upload url might be wrong or does not exist“, prohlédněte si dobře textový soubor, z něhož popisky nahráváte. Chyba může být způsobena nekorektními znaky jako / nebo ?, které Linux chápe jako řídící a nahrávání ukončí nebo přeruší. Někdy se podaří většinu popisků nahrát a stačí jednotlivě doplnit pouze „kritické řádky“.

Jestliže jste si popisky připravili v Excelu a máte v prvním sloupci název souboru s obrázkem a ve druhém sloupci popis, pak z hlavního menu vyberte Uložit jako, dole v roletce Uložit jako typ: volte variantu CSV (textový soubor s oddělovači) (*.csv) – mezi první a druhý sloupec se vloží středník. Pak soubor otevřete v PSPadu (nebo v jiném textovém editoru) a v případě potřeby ještě upravte a uložte jako textový soubor s příponou TXT. Kódování se měnit nemusí, mělo by být podle požadavku Windows.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).