CITeM

MICHAEL+

Dne 21. 10. 2015 proběhl v Římě workshop v rámci projektu Athena Plus a jeho součástí bylo též zasedání Michael Culture Association a představení jejích aktivit a plánů do budoucna.
Přítomni byli zástupci národních portálů z Německa paní Monika Hagedorn-Saupe (druhá místopředsedkyně asociace), Řecka, Polska paní Maria Sliwinska, Katalánska paní Anna Busom Arruebo, čestná členka asociace Antonella Fresa za Promoter a další.
Nejprve mluvila paní Antonella Fresa, poté měla předsedkyně asociace paní Rossella Caffo prezentaci o začlenění aktivit Michael Culture Association do různých dalších evropských projektů a o plánech do budoucna.

MCA se postupně stává agregátorem digitálního obsahu v muzeích pro Europeanu a partnerem v oblasti datových služeb. V plánech je vytvoření muzejního portálu Museu HUB, který by se stal rozcestníkem digitalizovaného kulturního dědictví. Navíc by poskytoval informace o školeních, událostech, návodech, projektech atd. a podporu a servis poskytovatelům obsahu pro Europeanu. Proto je zájem o začlenění co největšího počtu muzeí do práce národních portálů MCA a rozšíření grémia z pěti členů až na osm. Prezidentka asociace bude usilovat o propojení aktivit na NEMO (Network of European Museum Organisations) a nechá vypracovat návrhy pro získání nových evropských projektů (H2020 – Societal challenge 6 ‚Europe in a changing worid – Inclusive inovative and Reflective Societies‘ s termínem únor 2016 a Erasmus+ Key Action 2 (KA2) — Cooperation for innovation and the exchange of good practicess s termínem březen 2016). Projekty budou zaměřeny na využití digitálního obsahu a jeho zpřístupnění jako virtuálního muzea s ohledem na sociální dopad, zpřístupnění kulturního dědictví každému bez omezení, zvláště studentům a badatelům, zvýšení všeobecného zájmu o evropskou kulturu a porozumění evropskému kulturnímu dědictví.

Pokud máte ve své instituci digitalizované sbírky a nejste dosud zapojeni do této aktivity, prosím ozvěte se nám, pomůžeme vám zařadit odkaz na vaši instituci a digitalizované sbírky do národního portálu MICHAEL (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe).

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).