CITeM

CES on-line spuštěn

Po mnoha měsících vývoje byl na konci března spuštěn do ostrého provozu systém CES on-line. Poslední fází byla konverze dat z původní databáze CES a jejich revize a čištění. Jedná se přibližně o 20 milionů záznamů.

Nový systém umožňuje uživatelům z muzeí a galerií přímý přístup do centralizovaných dat. CES on-line tak nahrazuje nejen původní CES na serveru MK ČR, ale také program CESik, sloužící k dávkovým přenosům aktualizací centrální databáze uživateli. Tyto aktualizace bude možné nyní připravovat přímo v novém systému. Možnost používat původní řešení (CESik) zůstává zatím zachována. Je možné u ní ještě setrvat, nebo začít využívat výhody, které nový systém přináší. Pro seznámení s CES on-line a snadnější přechod je vhodné absolvovat školení nebo si stáhnout manuál. CITeM je opakovaně pořádá v Brně a Praze a jsou zdarma.

Systém CES on-line významně modernizuje a zefektivňuje centrální správu kulturního dědictví paměťových institucí (muzeí a galerií) a samotné fungování těchto institucí při poskytování veřejných služeb a naplňování poslání těchto institucí definovaných v jejich zřizovacích listinách. Systém je nazván CES on-line, neboť přináší do systému CES možnosti přímé editace dat a on-line přístupu k datům jednotlivých oborových částí evidovaných muzejních sbírek.

CES on-line byl navržen jako webovský informační systém. Pro provoz není potřeba instalovat na počítačích koncových uživatelů žádný speciální software. Uživatel si vystačí s prohlížečem internetu. Díky tomu je systém multiplatformní a je tak tedy možné jej používat na různých typeh počítačů bez ohledu na použitý operační systém, ale také na mobilních zařízeních jako jsou tablety, případně tzv. chytré mobilní telefony.

Při modernizací CES došlo i k významnému rozšíření datové struktury a přidání další funkcionality. V systému lze nyní řešit agendu vývozů, krádeží a zápůjček. K dispozici jsou i četné tiskové výstupy a statistiky.

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).