CITeM

Windows 7 a Demus

Aktualizováno 16. 2. 2011

Windows 7, jako každý nový výtvor Microsoftu, vytlačuje mimo hřiště všechny starší programy, vlastní produkty Microsoftu nevyjímaje. Problémy má i Demus, respektive MS Access 97. CITeM googlováním a pokusy dospělo k návodu, jak Demus ve Windows 7 zprovoznit.

Windows 7 32-bit jsou z pohledu Demusu bezproblémové, MS Access 97 a Demus lze instalovat hned.
Ve Windows 7 64-bit lze MS Access 97 provozovat pouze v tzv. XP Mode, je však dostupný jen pro Windows 7 Ultimate a Professional (ne Home) a vyžaduje procesor podporující virtualizaci HW. Nejsou-li tyto podmínky splněny, musíte přeinstalovat Windows z 64-bit verze na 32-bit verzi.

Doporučení

Při nákupu nových počítačů, na nichž hodláte provozovat Demus požadujte instalaci Windows 7 ve 32 bitové variantě. Pokud už však počítač s Windows 7 máte na stole, postupujte podle postupu uvedeného níže.

Postup

  1. Test procesoru
    Spusťte si test procesoru (například http://www.grc.com/securable.htm). Výsledkem testu jsou tři parametry.

    1. Maximum Bit Length
      1. 32-bit => máte zjevně i Windows 7 32-bit, běžte na bod 4 (Instalace Access97 a Demus)
      2. 64-bit => záleží na dalším parametru, běžte na bod 2 (Verze systému Windows)
    2. Hardware D.E.P. – z hlediska zprovoznění Demusu nepodstatné
    3. Hardware Virtualization
      1. No => nepodporuje – nelze provozovat XP mode, musíte instalovat Windows 7 32-bit (viz Poznámka 3 níže), pak běžte na bod 4 (Instalace Access97 a Demus)
      2. Yes => podporuje – to je příznivá zpráva, jděte na bod 2 (Verze systému Windows)
  2. Verze systému Windows
    Zjistěte, zda máte Windows 7 32-bit nebo Windows 7 64-bit. (Start – Počítač – Vlastnosti systému – Základní informace o počítači)

    1. 32-bit => výborně, jděte na bod 4 (Instalace Access97 a Demus)
    2. 64-bit Home => neumožňuje emulaci Windows XP, musíte instalovat Windows 7 32-bit (viz Poznámka 3 níže), pak běžte na bod 4 (Instalace Access97 a Demus)
    3. 64-bit Professional nebo Ultimate => lze emulovat Windows XP, pokračujte bodem 3
  3. Windows Virtual PC a Windows XP Mode
    Stáhněte si a nainstalujte Virtual PC a XP Mode (pozor, cca 500MB) takto:

    1. jděte na http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx
    2. zadejte verzi systému Windows a jazyk (Czech)
    3. Step 2 – Windows XP Mode – stáhněte a instalujte
    4. Step 3 – Windows Virtual PC – stáhněte a instalujte

    Sledujte hlášky na obrazovce a pokyny v horním řádku obrazovky, postupujte podle nich.

    Po úspěšném ukončení instalace zkontrolujte, zda máte na PC povolen Windows Virtual PC (Start – Ovládací panely – Programy – Programy a funkce – Zapnout nebo vypnout funkce Windows). Restartujte počítač.

    V nabídce Start – Všechny programy by měla být nyní v seznamu i složka Windows Virtual PC se skupinou aplikací pro Windows Virtual PC, zkontrolujte.

  4. Instalace MS Access97 a Demusu
    Spusťte Windows XP Mode (Start – Windows Virtual PC – Prostředí XP Mode). Při prvním spuštění se vytvoří uživatel XPMUser, heslo si zvolíte sami (lze uložit pro příští přístup do Windows Virtual PC).

    1. Instalujte standardním způsobem MS Access97, případně celý MS Office97
    2. Instalujte standardním způsobem Demus
    3. Standardně vytvořte na plochu zástupce pro spouštění Demusu
    4. Vytvořte zástupce pro přímé spouštění Demusu z Windows 7
      1. ve Windows XP Mode zkopírujte zástupce z plochy Windows XP Mode pravým tlačítkem na zástupci zvolte Kopírovat, pak Start – pravým tlačítkem na All Programs (Všechny programy) – Open All Users (Otevřít položky všech uživatelů) – Programs (Programy) – Paste Shortcut (Vložit zástupce)
      2. vytvořte kopii zástupce na plochu Windows 7
        přímo ve Windows 7 přes Start – Všechny programy – Windows Virtual PC – Aplikace prostředí Windows XP Mode – na Demus01 XXX (Windows XP Mode) pravým tlačítkem kopírovat – pak na plochu pravým tlačítkem – Vložit zástupce
  5. Budou-li při startování Demusu potíže, zkuste se do Windows přihlásit s právy administrátora a Demus startujte pravým tlačítkem, z lokálního menu vyberte Spustit jako správce (jde o právo zápisu do databáze).

Poznámky

  1. Na některých počítačích se systémem Windows 7 již může být Windows XP Mode naistalovaný. V tom případě začněte až bodem 4 (Instalace MS Access97 a Demusu).
  2. Může být, že ve Windows XP Mode není naistalováno české prostředí (projeví se tím, že Demus hlásí chybu zpracování 2094 a v hlášce je špatně čeština). V tom případě ve Windows XP Mode nastavte v Start – Control Panel (Ovládací panely) – Date, Time, Language, and Regional Options toto:Regional Options: Format Czech
    1. Location: Czech Republic
    2. Languages – Details: Czech – Czech
    3. Advanced: Czech
  3. Poznámka k instalaci Windows 7 32-bit
    U licence z Microsoft Select není rozlišena bit verze. To znamená, že můžete svobodně instalovat kteroukoliv.
    Novou licenci kupovat není třeba. Instalační médium nabízí Computer Help za 119 Kč bez DPH.
  4. Pokud máte OEM licenci, tak tam je bit verze rozlišená už při nákupu. Změnu lze řešit jen nákupem licence na upgrade (opět lze v rámci Microsoft Select).

    Když už stejně musíte Windows přeinstalovat (z verze 64-bit na 32-bit), můžete s ohledem na další starší aplikace zvážit i instalaci Windows XP.

Prosba

Uvedený postup byl vyzkoušen na počítačích s Windows 7 Professional, 64bitový operační systém (+ MS Office 2010). Na ověření všech možných variant nemá CITeM prostředky. Uvítáme proto v tomto směru odezvu a pomoc. Pokud máte jiné zkušenosti s Demusem ve Windows 7, kontaktujte nás prosím, rádi návod doplníme.

Další informace

http://pcworld.cz/software/windows-7-zaciname-pracovat-v-xp-modu-8194
PDF soubor s popisem instalace VM a XP modu ve Windows 7 od jednoho z uživatelů

 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).