CITeM

Registr sbírek výtvarného umění – pracovní seminář 18. 10. 2010 Praha

Vlaďka Mazačová promluvila o postupech sjednocování jmen autorů v Registru, co je to preferovaná forma jména (prezentace o postupech sjednocování jmen autorů v Registru). Předvedla novou tabulku „Rejstřík autorů“ v Registru, ukázala některé chyby v textových datech a upozornila na potřebu aktualizace a doplnění tabulky Instituce. Marie Kocinová předvedla postupy přebírání jmen autorů (v preferované formě včetně možnosti převzít i další údaje k autorům) z tabulky Rejstřík autorů v Registru do tabulky Osobnosti v Demusu pomocí databáze eximport.mdb. Laďka Horňáková mluvila o postupech sjednocování jmen autorů v Registru, zejména o tom, jak postupovat při návrhu na změnu preferované formy jména (nutnost doložení zdrojů ke každé změně). Alena Uxová nabídla praktické návody a postupy při opravě dat v Demusu – ruční opravy, aktualizační dotazy, používání nástroje „nahradit“.
Průběžně probíhala diskuse nad uvedenými tématy, zejména pak o způsobu zápisu „neznámý autor“.
Doporučení:

  • Převzít do tabulky Osobnosti v Demusu z Tabulky Rejstřík autorů v Registru „ručně“ preferované formy jména nebo pomocí databáze eximport.mdb – tabulka Rejstřík autorů www i databáze eximport.mdb preferovaných forem jmen autorů jsou průběžně doplňovány a aktualizovány, databáze je zde ke stažení.
  • Opravená data vyexportovat pomocí převaděče (ke stažení zde) a zaslat do CITeM – jpodolnikova@mzm.cz, mkocinova@mzm.cz.
  • Zpracovat autory, kteří se v tabulce Rejstřík nevyskytují – návrhy na zařazení nových autorů a změny preferované formy jména (včetně zdrojů) posílat Laďce Horňákové/ GVU Zlín hornakoval@seznam.cz.
  • Využívat konzultace, poradenství a pomoci CITeM zvláště u hromadných oprav dat v Demusu.
  • Pracovat s metodikou – Metodika zápisu dat do Demus01 VUM pro potřeby Registru.
 
Provozovatel webových stránek nakládá s osobními údaji uživatele v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, v platném znění, a s nařízením Evropské unie 2016/679 (GDPR).