Flickr

flickr_logo_gammav15Neznáte-li tajemné slovo v nadpisu, patříte pravděpodobně ke generaci muzejníků „40+“, nebo si příliš netykáte s internetem. Co může tento veskrze nový fenomén přinést právě nám?

S rostoucí dostupností výpočetní techniky a rychlého internetového připojení (konektivity) se urychluje demokratizace internetu, který tak proniká ke stále většímu počtu lidí. Důsledky lze pozorovat například v přibývání osobních webových stránek, blogů, sdílených informačních kanálů a vůbec všech fenoménů označovaných souhrnným názvem Web 2.0. Jednou z mnoha oblastí, kde se může se svou invencí a entuziazmem dobře uplatnit osamělý nadšenec nebo malé lokální muzeum, je on-line publikování digitálních fotografií.

Flickr představuje webovou službu, do které se lze se základní znalostí angličtiny snadno přihlásit, zřídit si vlastní uživatelský účet a začít s postupným nahráváním (uploadem)  svých fotografických výtvorů. Každý záběr lze tematicky zařadit do pomyslného alba, označit prakticky neomezeným počtem klíčových slov (tagů) usnadňujících uživatelům vyhledávání, doplnit stručným popisem a konečně zvolit licenci, pod kterou bude digitální fotografie publikována. Samozřejmostí je dnes už RSS kanál ke každému tématu, klíčovému slovu, albu, nebo uživateli. Zájemci např. o lokální historii tak budou vždy včas informování, že jste na internetu publikovali další várku starých pohlednic z muzejního archívu.

V komunitě Flickr je možné vytvářet i tematicky zaměřené skupiny přispěvatelů, kteří mohou společně diskutovat a sdílet své příspěvky ke zvolenému tématu. Pro ilustraci se zkuste rozhlédnout například v tématu „muzea“, kde vyhledávač už nyní vrátí téměř 4 tisíce odkazů. Že nikde nevidíte právě vaše muzeum? Nezbývá než se stát průkopníkem a pustit se do leckdy zábavné a hlavně inspirativní práce.

P.S.: Ještě si neodpustím link na podařené záběry sbírkových předmětů jednoho skotského muzea.