Upgradovat nebo ne ?

S nástupem Windows 7 se řada uživatelů vážně zamýšlí nad tím, zda mají operační systém svého stroje povýšit. Následující řádky si nekladou za cíl tento gordický uzel definitivně rozetnout – jen nabízejí možná řešení.
Windows XP (s nimiž se dosud setkáváme asi na většině počítačů) jsou obecně považovány za spíše povedenější z microsoftích operačních systémů. Zcela opačný dojem ale vyvolaly následující Windows Vista, které se z důvodu své hardwarové „rozežranosti“ nedočkaly předpovídaného rozšíření. Jejich uvedení přišlo těsně před nástupem světové finanční krize, která přinutila většinu podniků šetřit na rozpočtu IT oddělení, a ani mírně přeplácaný vzhled grafického rozhraní Aero zvýšení jejich obliby nepomohl. Do toho všeho přišla vlna levných netbooků, na kterých mohly předinstalovaným distribucím Linuxu konkurovat pouze Windows XP se svými relativně skromnými požadavky na výkon procesoru a velikost operační paměti.

V muzejních podmínkách tedy vidím asi tyto případy:

  1. Windows Vista na jakémkoli HW – lze předpokládat, že upgrade (ba dokonce i downgrade na Win XP) žádoucím směrem ovlivní výkon počítače. Není-li ale kritický (většina kancelářských PC), zamyslete se zda vám výměna systému stojí za námahu, cenu licence a případné komplikace při upgradu.
  2. Windows XP na starém nebo nedávno zakoupeném HW – udržovat, neupgradovat, po úplném morálním zastarání odepsat nebo (u slušnějšího HW) zvážit včasnou migraci na Linux. Nákup a instalace Windows 7 určitě  nevyváží slibovaný výkonnostní posun. Zvláště na hůře obdařeném HW se může uživatel naopak dočkat komplikací a výrazného zpomalení.
  3. Windows 98 nebo starší na obstarožním HW – patří opravdu do muzea, ale spíše do expozice historické výpočetní techniky než na pracovní stůl. Do takových sestav nemá smysl investovat. Nechat dožít a při nejbližší příležitosti koupit nové PC s aktuálním operačním systémem, tedy pokud možno Windows 7 nebo moderní distribucí Linuxu. To ovšem jen za předpokladu, že je otestováno bezchybné fungování nebo plnohodnotné nahrazení dosud používaných aplikací.